Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Οι εκδόσεις Πανοπτικόν και ο ηρωικός εκδότης Κώστας Δεσποινιάδης

Εδώ και 14 χρόνια, αθόρυβα, δίχως εκδοτικές τυμπανοκρουσίες, λες και καθοδηγείται από την αόρατο χειρ του πνεύματος, εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη το περιοδικό "Πανοπτικόν" http://www.panopticon.gr/ που καθοδηγείται από τον Κώστα Δεσποινιάδη (εχει φθάσει ήδη τα 19 τεύχη, ένας μικρός άθλος για μια τέτοια εκδοτική προσπάθεια δίχως επαρκή μέσα) ο οποίος, όπως αναφέρει στη σελίδα του στο Facebook κάνει τα πάντα: "Το «Πανοπτικόν» είναι ένας μονοπρόσωπος οίκος εντατικής εργασίας. Τα κάνω σχεδόν όλα μόνος μου. Σελιδοποιώ, διορθώνω, επιμελούμαι, μεταφράζω, επιλέγω τα εξώφυλλα, διαβάζω τα χειρόγραφα που καταφτάνουν, κάνω τον αποθηκάριο, τον λογιστή, εκτελώ τις παραγγελίες". Ο ορισμός του εραστή του βιβλίου και της πνευματικής παραγωγής που πρέπει να γίνει γνωστός ευρύτερα. Εκτός όμως από την έκδοση του περιοδικού ο Κώστας Δεσποινιάδης εκδίδει και μια σειρά σημαντικών βιβλίων, αντιεμπορικών εκ πρώτης όψεως, αλλά με ποιό άλλο επίθετο μπορεί να χαρακτηριστεί η συμπλήρωση των Απάντων του Φρειδερίκου Νίτσε σε μετάφραση (όλων των τόμων!) του Ζήση Σαρίκα πέρα από το αξιοθαύμαστο; Και πάλι με τα λόγια του ίδιου του Δεσποινιάδη από τη σελίδα του στο Facebook:
"Φίλοι,
Μόλις κυκλοφόρησαν από το Πανοπτικόν, σε μετάφραση Ζήση Σαρίκα, οι "Παράκαιροι Στοχασμοί" του Φρίντριχ Νίτσε.
Πρόκειται για τα τέσσερα κείμενα που έγραψε και κυκλοφόρησε ο μεγάλος γερμανός φιλόσοφος από το 1873 ως το 1876.
Τα περιεχόμενα του τόμου:
1.Νταβίντ Στράους, ο ομολογητής και ο συγγραφέας
2. Ωφέλεια και μειονεκτήματα της Ιστορίας για τη ζωή
3. Ο Σοπενχάουερ ως εκπαιδευτής
4. Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ στο Μπαϋρόυτ
Με τον τόμο αυτό ολοκληρώνεται η έκδοση των Απάντων του μεγάλου γερμανού φιλοσόφου σε 15 τόμους.
Ένα μεταφραστικό επίτευγμα του Ζήση Σαρίκα, που για πρώτη φορά ολοκληρώνεται στην Ελλάδα (σημειωτέον, σε όποιες ευρωπαϊκές γλώσσες κυκλοφορούν τα Άπαντα του Νίτσε, χρειάστηκε να δουλέψει ένα ολόκληρο επιτελείο μεταφραστών)
Ο Ζήσης Σαρίκας, αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δίχως καμία βοήθεια από πουθενά, σε ένα άκρως αντιπνευματικό κλίμα, εδώ και πάνω από 25 χρόνια πραγματοποίησε και ολοκλήρωσε έναν από τους σημαντικότερους μεταφραστικούς άθλους στην ιστορία των ελληνικών γραμμάτων (το σύνολο των 15 τόμων φτάνει τις 5.000 πυκνοτυπωμένες σελίδες).
Το έχουμε ξαναπεί, η επίσημη κριτική και οι στήλες των βιβλίων σε περιοδικά και εφημερίδες κάνουν πως δεν έχουν πάρει χαμπάρι τούτο το μοναδικό γεγονός (μας λείπουν βλέπετε τα διαφημιστικά εκατομμύρια των εργολάβων-εκδοτών και οι γλοιώδεις δημόσιες σχέσεις), αλλά εμείς λογαριάζουμε για τίτλο τιμής τούτη τη σκανδαλώδη αποσιώπηση.
Η πλήρης σειρά των 15 τόμων περιλαμβάνει τους εξής τίτλους:
1. Η γέννηση της τραγωδίας
2. Κείμενα για την Ελλάδα
3. Τα κείμενα της νεότητας
4. Παράκαιροι στοχασμοί
5. Ανθρώπινο, πάρα πολύ ανθρώπινο
6. Χαραυγή
7. Η χαρούμενη επιστήμη
8. Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα
9. Πέρα από το καλό και το κακό
10. Γενεαλογία της Ηθικής
11. Το λυκόφως των ειδώλων
12. Ο αντίχριστος
13. Ecce Homo (Ίδε ο άνθρωπος)
14. Η περίπτωση Βάγκνερ – Νίτσε εναντίον Βάγκνερ – Οι διθύραμβοι του Διόνυσου
15. Η θέληση για δύναμη
Κ. Δεσποινιάδης".
Παραφράζοντας τα λόγια του αειμνήστου Παναγιώτη Κονδύλη, πόσο θα συνέβαλε κάθε εκδοτικός οίκος στην πνευματική ζωή του τόπου αν εξέδιδε τα άπαντα έστω ενός μεγάλου ευρωπαίου στοχαστή. Ο Κονδύλης στον δικό του λόγο μιλούσε για τους καθηγητάδες στα Πανεπιστήμια, αλλά ένα αόρατο νήμα πνευματικής νωχέλειας συνδέει τις εκδόσεις και τη συγγραφή ή μετάφραση στον παρηκμασμένο αυτό τόπο, αλλά οι εκδόσεις "Πανοπτικόν" και οι Κώστας Δεσποινιάδης και Ζήσης σαρίκας δεν εντάσσονται στον κοινό τόπο της ήσσονος εκδοτικής προσπάθειας καθώς πραγμάτωσαν έναν άθλο.
Αφιέρωμα στον εκδότη εδώ: http://pandoxeio.com/2014/03/28/aithrio150despoiniadis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: