Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Π. Ντ. Τζέημς: Μια ακατάλληλη δουλειά για γυναίκα

Ξαναδιάβασα μετά από αρκετό καιρό ένα αστυνομικό μυθιστόρημα της P.D.James, το τελευταίο ήταν το "Death in Holy Orders" που αποδόθηκε στα ελληνικά ως "Θάνατος στην Ιερατική Σχολή" και τότε μου είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις αφενός για το αργό τέμπο του μέχρι την ολοκλήρωση του δράματος αλλά και για την λεπτομέρεια με την οποία ύφανε τις θεολογικές πτυχές της υπόθεσης της.

P.D.James
Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για το "An unsuitable job for a woman" που πρωτοκυκλόφορησε το 1972, συγκρίνοντας το φυσικά με το προηγούμενο και πιο ώριμο έργο της. Σ' αυτό η ερευνήτρια που αναλαμβάνει δράση είναι Κορντέλια Γκρέι, στην ουσία είναι η πρώτη της υπόθεση καθώς ο προϊστάμενος της ντετέκτιβ Πράιντ έχει εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο αφήνοντάς της το γραφείο ερευνών του. 

Η υπόθεση που αναλαμβάνει έχει να κάνει με την αιτία του θανάτου του γιου του Σερ Ρόναλντ Κάλλεντερ Μαρκ , ο οποίος βρίσκεται απαγχονισμένος κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Η Κορντέλια αναλαμβάνει να σκαλίσει το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του Μαρκ και ανακαλύπτει πράγματα που επιβαρύνουν τον ίδιο τον πατέρα. 

Ομολογουμένως η Τζέημς επιτυγχάνει να προσδώσει χαρακτήρα αδεξιότητας και κάποιου ελαφρού ερασιτεχνισμού στην ερευνητική προσπάθεια της Κορντέλια, μιας κοπέλας που πέφτει στα βαθιά νερά ενός καλά κρυμμένου οικογενειακού μυστικού και με μεθοδικότητα προσπαθεί να το βγάλει στο φως. Δεν υπάρχουν υπερφυσικές αναγωγικές ικανότητες αλλά μόνο στέρεοι λογικοί συμπερασμοί που απορρέουν από την λεπτοδουλειά στα ευρήματα και στις συνομιλίες με τους βασικούς χαρακτήρες της υπόθεσης. Η Κορντέλια Γκρέι είναι συμπαθής γιατί είναι αμήχανη και αντιμέτωπη με μια υπόθεση οι προεκτάσεις και οι συνέπειες της οποίας φαίνεται πως την υπερβαίνουν: 

"Cordelia sat alone and waited. She was suddenly overcome with tiredness. She longed for nothing but to put down her head on the hall table and sleep....". (σ. 227)

Τα μυθιστορήματα της James είναι καλά να συνοδεύονται από καυτό τσάι και μπισκότα. Το αργό τέμπο τους, ίδιον της αγγλικής υπαίθρου, θέλει και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να μεγιστοποιήσει την απόλαυσή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: